fbpx
Skip to main content

KIEST COLLEGE VOOR SLOOP VAN DE TWEE BEELDBEPALENDE SCHOLEN BIJ DE WIEKEN?

KIEST COLLEGE VOOR SLOOP VAN DE TWEE BEELDBEPALENDE SCHOLEN BIJ DE WIEKEN?

 

Op 16 november jl heeft het college besloten om de 2 beeldbepalende scholen de Lidwinaschool en de Willibrordusschool te slopen.

Voor GB verrassend omdat dit in 2020 zeker niet aan de orde was. Dit was voor onze fractie aanleiding om de overige fracties in de commissie van 03 februari jl te bevragen of men zich kon vinden in dit collegebesluit.

Het college heeft de raad op 03 november 2020 geïnformeerd met een raadsinformatiebrief (RIB).

In deze RIB waren de uitgangspunten voor de 2 scholen als volgt weergegeven:

De Willibrordusschool

Deze school krijgt de herbestemming wonen en daarmee volgen wij het advies van de monumentencommissie en realiseren we hier 21 woningen.

Het groen, specifiek de waardevolle kastanjebomen en lindes worden behouden.

De Lidwinaschool

In deze school komen appartementen en daarnaast zorgeenheden in samenwerking met Vughterstede.

Op 16 november jl werd de raad wederom geïnformeerd door een beleidswijziging van het college bij de ontwikkeling van plangebied de wieken.

In de RIB is te lezen naast diverse kleine wijzigingen dat het nieuwe Gezondheidscentrum (GHC) op de locatie komt van de Lidwinaschool dit nieuwe GHC zou eerst op de locatie komen van de oude sporthal en Vughterstede gaat hun zorgconcept realiseren in de Willibrordusschool.

Als je als raadslid echt wil weten wat er daadwerkelijk besloten is door het college heb je meer informatie nodig van het plangebied de Wieken. Dan kun je het beste het collegevoorstel raadplegen of bestuderen. Deze documenten kon je vroeger opvragen maar tegenwoordig kun je met veel zoekwerk deze collegevoorstellen met haar besluiten vinden op de website van de gemeente Vught.

In het onderliggende collegevoorstel “aanpassing plan-opzet de wieken” die de basis vormt voor de informatie die in de RIB is opgenomen, staan opmerkelijke zaken die bewust of onbewust, niet vermeld worden in de RIB.

Zo is in het raadsvoorstel te lezen dat het college op 16 november 2022 heeft besloten de Lidwinaschool compleet te slopen en ook de Willibrordusschool zal voor een groot gedeelte onder de sloophamer verdwijnen mogelijk wordt een klein stukje het “noordelijke gedeelte” blijft mogelijk behouden.

Letterlijk is te lezen:

Gekoerst wordt op het behoud van het noordelijk deel van de school. “Enkel als dat volstrekt niet haalbaar blijkt voor een ouderenzorginstellingen, kan gehele sloop worden overwogen”.

Dit wil dus zeggen dat in ieder geval zeker de karakteristieke vleugel aan de Willibrordusstraat gesloopt zal worden. De hoogbouw aan de Moleneindstraat tegenover het appartementencomplex aan het moleneindplein kan mogelijk, als het zorgconcept past, worden behouden.

GB vind juist deze school kenmerkend en waardevol is voor de wijk.

Vanaf 2016 zijn er diverse bewonersbijeenkomsten onder leiding van bureau Houtman geweest.

Bij die bijeenkomsten waren omwonenden en betrokken burgers altijd heel duidelijk richting de politiek; uitgangspunt moet zijn het behoud van de 2 scholen. Een bewoner gaf het gevoel als volgt weer: “ Met de sloop van die historische en karakteristieke gebouwen haal je de ziel uit de wijk”.

Ook de handtekeningenactie die buurtbewoonster Mirjam Wilmont startte om de mogelijke sloop van de scholen tegen te houden, werd binnen 24 uur door meer dan 250 inwoners getekend.

Je kunt dus gerust stellen dat de sloop van de twee beeldbepalende scholen maatschappelijk en politiek gevoelig ligt.

Onze fractie had in de commissie van 3 februari jongstleden twee heel eenvoudige vragen aan de politieke partijen:

  1. Deelt u ons standpunt dat het college de raad en omwonende actief had moeten informeren over de sloop van de twee scholen?
  2. Staan de fracties achter het collegebesluit van 16 november jongstleden om de Lidwinaschool en mogelijk ook de complete Willibrordusschool te slopen?

Hele simpele en duidelijk vragen.

Met het gestelde dat de omwonenden en de raad onvoldoende waren geïnformeerd over de sloop was men het eens met GB. Ook de wethouder heeft hier excuses voor aangeboden en beloofde beterschap.

Over de sloop was men erg onduidelijk. De coalitiepartijen D66, VVD, PvdA-GL en het CDA ontkende dat er een besluit was genomen door het college!

Deze uitspraak was heel opmerkelijk omdat het college zelf aangaf dat er wel degelijk een besluit is genomen, Daarnaast was men van mening dat er in overleg met de buurt en met stakeholders nog van alles mogelijk was. Men verwees heel handig naar het participatieplan wat vier uur voor de commissie naar de raad werd gestuurd en besproken zal worden in de vergadering van maart as.

Je kunt als coalitiepartij zeggen dankzij het college “ Saved by the bell”

Voor onze fractie is het wel duidelijk geworden; de sloop van de twee schoolgebouwen staat vast.

Het is een gemiste kans om minimaal één schoolgebouw te behouden voor de wijk.

Uitgangspunt voor GB is BEHOUD VOOR DE COMPLETE Willibrordusschool. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Wordt vervolgd !!