fbpx
Skip to main content

Reactie op de Groenvisie

Gemeentebelangen Vught kan zich prima vinden in de groenvisie waarin de diverse belangen van stakeholders en opmerkingen van inwoners zijn meegenomen.

Een aantal aandachtspunten hebben wij in de commissie al besproken. Met name de aanpak van bedrijfsterreinen om in overleg met de ondernemers tot vergroeningsslag te komen van de bedrijfsterreinen zien wij als een prioriteit deze bestuursperiode.

GB vindt dat er een goede balans moet zijn tussen het realiseren van woningen en groen in de openbare ruimte. De voorgestelde 100m2 openbaar groen per woning in de groenvisie is voor GB meer een indicatie. GB wil graag woningen realiseren maar er moet wel een juiste balans zijn tussen aantal woningen, openbaar groen, speelvoorzieningen en parkeren.

Een voorbeeld waar op de juiste manier is gekozen voor woningbouw is de ontwikkeling van het realiseren van 58 woningen aan de Wolfskamerweg. Volgens de groenvisie zou daar dus ook 5.800 m2 openbaar groen gerealiseerd moeten worden. Dit zal dan toch een hele uitdaging worden voor de ontwikkelaar om dit te realiseren.

Natuurlijk is er de mogelijkheid om een financiële bijdrage te doen in het groenfonds maar deze bijdrage komt helaas niet ten goede aan het openbaar groen op de genoemde locatie. Dan verwacht GB dat bij het afgeven van een bouwvergunning mogelijkheden tot vergroeiing worden besproken. Een voorbeeld daarvan is een verticale gevel begroeiing.

Zoals bij de Nota Cultureel Erfgoed gaat GB ervan uit dat met name de kennis uit de samenleving wordt betrokken. Hierdoor is er een gezonde mix tussen kennis gebruiken uit de samenleving enerzijds en het inhuren van deskundige en/of adviesbureaus anderzijds.