fbpx
Skip to main content

Italiaanse toestanden ?

Hoezo Italiaanse toestanden in de financiën?

 “We kunnen terugkijken op 2020 als een jaar vol dynamiek en een solide financiële situatie”. Een citaat uit het voorwoord van de jaarrekening. Gemeentebelangen vroeg opheldering over uitspraken gedaan door thans coalitie partijen van “ Italiaanse toestanden in Vught en schulden ongekend hoog”. Als partijen in het verleden de beeldvorming zo wegzetten, hoog van de toren blazen om dan nu met dit citaat te openen, doet dit op zijn minst de wenkbrauwen fronsen.

 De jaarrekening laat een positief slot zien. Toch is enige nuancering op zijn plaats. Als we de incidentele Covid middelen van het Rijk eraf halen en de budgetoverhevelingen betrekken blijft er ruim 79.000 Euro over om toe te voegen aan de Algemene reserve. Dat is dan in 2020 goed gedaan. Cijfermatig goed geraamd en uitgevoerd. Daarmee dient de coalitie 2020 waar we deel van uitmaakten een compliment te krijgen die dit samen met de organisatie bewerkstelligd heeft.

De algemene reserve laat ondanks inboeken van kosten voor de N65 nog steeds 4 miljoen vrije ruimte zien. De kengetallen zijn positief. Weliswaar aandacht voor de solvabiliteit op termijn en de schuldpositie die gaat oplopen, maar dat zijn zaken die je bij de begroting aanhaalt en niet een jaarrekening. Dat is achterom kijken. 

De ICT-omgeving vormt wel een aandachtspunt volgens de accountant en daar willen wij als GB ook nadrukkelijk aandacht voor vragen. Zeker gezien de toenemende cybercriminaliteit en identiteitsfraude.

 Kortom de jaarrekening 2020 geeft een getrouw beeld van de financiële situatie zoals de accountant in de verklaring aangeeft en het is zeker geen kommer en kwel.

 Als we daar dan nog de gebleken gezonde positieve financiële toestand van Helvoirt in 2021 in integreren doen we het in het Vughtse naar behoren. Hoe noemen we dat Goed Rentmeesterschap?